Rodinná rada

prof. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D.

Kurzem Vás provede prof. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D.

Ing. Martin Jurek, Ph.D., MIM

Kurzem Vás provede Ing. Martin Jurek, Ph.D., MIM

Základní info

Rodinná rada aneb dialog se členy rodiny o rodinném podnikání.

V rodinném podniku určitě řešíte i témata, která na klasickou firemní poradu nepatří. Jak to bude s firmou dál? Kdo ji povede po tátovi či mámě? Jak si s příbuznými rozdělíme podíly? Jaká je moje pozice v naší firmě a co si mám dát na vizitku? Ideálním setkáním, na němž můžete o těchto tématech se členy rodiny mluvit, je tzv. rodinná rada. Jedná se o obdobu představenstva ve firmě, jenže se zde neřeší pouze firemní záležitosti, ale rovněž vztah rodiny k tomuto podnikání. V rodinné firmě je rodina tím nejdůležitějším pilířem, a přesto se mu často věnuje pouze minimální pozornost. Fungující rodinná rada je to, co spojuje úspěšně předané firmy, jak potvrzuje řada výzkumů a zkušeností ze zahraničí. Na našem setkání si ukážeme, jak může rodinná rada v různých podobách úspěšně propojovat rodinu a podnikání. A pokud si myslíte, že rodinná rada je pouze pro velké firmy, přesvědčíme vás o opaku.


Co mi kurz přinese?

Kurz je právě pro vás, pokud

  • chcete v rámci rodinného podnikání předcházet konfliktům,
  • plánujete ustanovit pravidelná setkání členů rodiny a řešíte, koho na ně zvát, co zde řešit, jak se členy efektivně komunikovat,
  • začínají se vaše děti angažovat v rodinné firmě a vy hledáte způsob, jak a kde s nimi pravidelně mluvit o firemních záležitostech,
  • hledáte role i pro ty členy rodiny, kteří nejsou přímo zapojeni do rodinného podnikání.

Příklady z naší praxe a praktickými cvičeními se vás budeme snažit navést na takový styl fungování rodinné rady, díky kterému bude rodina i podnikání ve vzájemné symbióze.

V kurzu vás čeká:

  • Celkem 4 výukové bloky po 90 minutách, dvě přestávky a oběd.
  • Komorní prostředí výhradně majitelů rodinných firem a jejich nástupců (max. 15 účastníků).
  • V kurzu platí dvě pravidla: 1) vše osobní, co na setkání zazní, na setkání i zůstane; 2) nikdo není nucen do diskuse, každý se zapojuje dle svého uvážení.
  • Rozebereme si 3 případové studie o nejčastějších problémech rodinných firem sestavené podle reálných situací, které jsme v minulosti řešili.
  • Dvě videonahrávky z chodu dvou různě velikých rodinných firem.
  • Praktická cvičení, díky kterým si uvědomíte různé role, které při rodinném podnikání hrajete a které je třeba vždy odlišovat.
  • Inspirativní příklady z naší praxe a od ostatních účastníků setkání.
  • Vzory, modely a doporučení, podle nichž můžete samostatně postupovat při řízení zakládání a řízení rodinné rady.

Komu je kurz určený?

Setkání je výhradně pro majitele rodinných firem, jejich nástupce a další členy jejich rodiny. Doporučujeme, aby se setkání zúčastnilo co nejvíce rodinných příslušníků. V každém členovi rodiny mohou příklady a videonahrávky vyvolat odlišné pocity, a proto je dobré, když vaše názory na dané situace příbuzní uslyší. Nezapomeňte, že rodinné podnikání významně ovlivňuje i život blízkých příbuzných, kteří ve firmě nepracují.


Program kurzu

1. Jak spolu hovoříme ve firmě a jak v rodině? Jakým stylem konverzovat, když se v rodinném kruhu bavíme o firmě? Jaké existují komunikační styly a jak je využít ve prospěch rodinného podnikání?

  • Případová studie o mezigeneračním dialogu – její rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

2. Jak budovat odolnou strukturu rodinné firmy? Jakou pozici a funkci má v této struktuře rodinná rada? Jakých funkčních podob může rodinná rada nabývat?

  • KOVO Stejskal, s. r. o. – videopříběh rodiny Stejskalových, jeho rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

3. Jak efektivně funguje správní rada, představenstvo či dozorčí rada? Jaké jsou cíle rodinné rady? Kdy a jak založit rodinnou radu?

  • N.I.T., a. s. – videopříběh rodiny Novákových, jeho rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

4. Jak efektivně řídit rodinnou radu? Co se řeší a co se neřeší na rodinné radě? Jaké jsou nejčastější konflikty a jak jim předcházet?

  • Prezentace, diskuse, reflexe nad třemi výše uvedenými případovými studiemi.

Obsahově jsme toto setkání sestavili nejen na základě naší konzultační praxe, výzkumech, ale i know-how ze zahraničí, kde rodinné firmy nepřerušeně fungují i 100 a více let. 

Členové strategické rady Centra pro rodinné firmy o rodinné radě říkají:

  • „Trvalo mi tři roky, než jsem se odnaučil řídit rodinnou radu tak, jak jsem zvyklý řídit vše ve firmě.“
  • „Na začátku rodinné rady si dáváme kolečko, kdy každý řekne, jak se aktuálně cítí. A mnohdy na rodinné radě ani nic jiného neřešíme.“
  • „Dřív jsem rodinnou radu rušil kvůli obchodním schůzkám. Dneska, když mi někdo zavolá a chce se sejít v době rodinné rady, to odmítám a vysvětluji, že mám v tu dobu schůzku s nejdůležitějším ‚obchodním partnerem‘.“ 
  • „Důležité je na rodinné radě nesklouzávat do debaty. Musí to být dialog s cílem druhému porozumět, ne nad ním zvítězit.“

Rodinná rada

Vybraný termín:

 Praha
09:00 – 16:30 hod.

Cena
6 900 Kč + 21% DPH

Termíny kurzu

Praha
Tento termín

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je deset a devět ? Součet zapište číslicemi.