Rodinná rada

prof. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D.

Kurzem Vás provede prof. Ing. Jiří Hnilica, Ph.D.

Základní info

Rodinná rada aneb dialog se členy rodiny o rodinném podnikání.

V rodinném podniku určitě řešíte i témata, která na klasickou firemní poradu nepatří. Jak to bude s firmou dál? Kdo ji povede po tátovi či mámě? Jak si s příbuznými rozdělíme podíly? Jaká je moje pozice v naší firmě a co si mám dát na vizitku? Ideálním setkáním, na němž můžete o těchto tématech se členy rodiny mluvit, je tzv. rodinná rada. Jedná se o obdobu představenstva ve firmě, jenže se zde neřeší pouze firemní záležitosti, ale rovněž vztah rodiny k tomuto podnikání. V rodinné firmě je rodina tím nejdůležitějším pilířem, a přesto se mu často věnuje pouze minimální pozornost. Fungující rodinná rada je to, co spojuje úspěšně předané firmy, jak potvrzuje řada výzkumů a zkušeností ze zahraničí. Na našem setkání si ukážeme, jak může rodinná rada v různých podobách úspěšně propojovat rodinu a podnikání. A pokud si myslíte, že rodinná rada je pouze pro velké firmy, přesvědčíme vás o opaku.


Co mi kurz přinese?

Kurz je právě pro vás, pokud

  • chcete v rámci rodinného podnikání předcházet konfliktům,
  • plánujete ustanovit pravidelná setkání členů rodiny a řešíte, koho na ně zvát, co zde řešit, jak se členy efektivně komunikovat,
  • začínají se vaše děti angažovat v rodinné firmě a vy hledáte způsob, jak a kde s nimi pravidelně mluvit o firemních záležitostech,
  • hledáte role i pro ty členy rodiny, kteří nejsou přímo zapojeni do rodinného podnikání.

Příklady z naší praxe a praktickými cvičeními se vás budeme snažit navést na takový styl fungování rodinné rady, díky kterému bude rodina i podnikání ve vzájemné symbióze.

V kurzu vás čeká:

  • Celkem 4 výukové bloky po 90 minutách, dvě přestávky a oběd.
  • Komorní prostředí výhradně majitelů rodinných firem a jejich nástupců (max. 15 účastníků).
  • V kurzu platí dvě pravidla: 1) vše osobní, co na setkání zazní, na setkání i zůstane; 2) nikdo není nucen do diskuse, každý se zapojuje dle svého uvážení.
  • Rozebereme si 3 případové studie o nejčastějších problémech rodinných firem sestavené podle reálných situací, které jsme v minulosti řešili.
  • Dvě videonahrávky z chodu dvou různě velikých rodinných firem.
  • Praktická cvičení, díky kterým si uvědomíte různé role, které při rodinném podnikání hrajete a které je třeba vždy odlišovat.
  • Inspirativní příklady z naší praxe a od ostatních účastníků setkání.
  • Vzory, modely a doporučení, podle nichž můžete samostatně postupovat při řízení zakládání a řízení rodinné rady.

Komu je kurz určený?

Setkání je výhradně pro majitele rodinných firem, jejich nástupce a další členy jejich rodiny. Doporučujeme, aby se setkání zúčastnilo co nejvíce rodinných příslušníků. V každém členovi rodiny mohou příklady a videonahrávky vyvolat odlišné pocity, a proto je dobré, když vaše názory na dané situace příbuzní uslyší. Nezapomeňte, že rodinné podnikání významně ovlivňuje i život blízkých příbuzných, kteří ve firmě nepracují.


Program kurzu

1. Jak spolu hovoříme ve firmě a jak v rodině? Jakým stylem konverzovat, když se v rodinném kruhu bavíme o firmě? Jaké existují komunikační styly a jak je využít ve prospěch rodinného podnikání?

  • Případová studie o mezigeneračním dialogu – její rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

2. Jak budovat odolnou strukturu rodinné firmy? Jakou pozici a funkci má v této struktuře rodinná rada? Jakých funkčních podob může rodinná rada nabývat?

  • KOVO Stejskal, s. r. o. – videopříběh rodiny Stejskalových, jeho rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

3. Jak efektivně funguje správní rada, představenstvo či dozorčí rada? Jaké jsou cíle rodinné rady? Kdy a jak založit rodinnou radu?

  • N.I.T., a. s. – videopříběh rodiny Novákových, jeho rozbor a diskuse. Porovnání se zkušenostmi ostatních účastníků setkání.

4. Jak efektivně řídit rodinnou radu? Co se řeší a co se neřeší na rodinné radě? Jaké jsou nejčastější konflikty a jak jim předcházet?

  • Prezentace, diskuse, reflexe nad třemi výše uvedenými případovými studiemi.

Obsahově jsme toto setkání sestavili nejen na základě naší konzultační praxe, výzkumech, ale i know-how ze zahraničí, kde rodinné firmy nepřerušeně fungují i 100 a více let. 

Členové strategické rady Centra pro rodinné firmy o rodinné radě říkají:

  • „Trvalo mi tři roky, než jsem se odnaučil řídit rodinnou radu tak, jak jsem zvyklý řídit vše ve firmě.“
  • „Na začátku rodinné rady si dáváme kolečko, kdy každý řekne, jak se aktuálně cítí. A mnohdy na rodinné radě ani nic jiného neřešíme.“
  • „Dřív jsem rodinnou radu rušil kvůli obchodním schůzkám. Dneska, když mi někdo zavolá a chce se sejít v době rodinné rady, to odmítám a vysvětluji, že mám v tu dobu schůzku s nejdůležitějším ‚obchodním partnerem‘.“ 
  • „Důležité je na rodinné radě nesklouzávat do debaty. Musí to být dialog s cílem druhému porozumět, ne nad ním zvítězit.“

Rodinná rada

Vybraný termín:

17.5.2024  Praha
00:00 – 00:00 hod.

Cena
6 900 Kč

Termíny kurzu

Praha
Tento termín

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je deset a šest ? Součet zapište číslicemi.