Odborné vzdělávání ve zdravotnictví: Od příruček po on-line semináře

Rozhovor s Terezou Patočkovou, vedoucí oddělení literatury pro nevýdělečnou sféru a zdravotnictví nakladatelství Verlag Dashöfer

Tereza Patočková vystudovala Vysokou školu ekonomickou v Praze. Od jejího ukončení pracuje v nakladatelství Verlag Dashöfer. Nejprve nastoupila na pozici product manager – měla na starosti produkty pro školy a účetnictví příspěvkových organizací. Od roku 2008 vede oddělení pro nevýdělečnou sféru a zdravotnictví, od letošního února také oddělení manažerské a právní literatury. Pokud to počasí dovolí, jezdí do práce na kole. Tím si odbude denní dávku pohybu a ve volném čase se může věnovat lenošení.

Tereza Patočková

Vaše nakladatelství patří k předním poskytovatelům odborných informací v České republice. Jaké informace přinášíte z oboru zdravotnictví?

Tyto informace by se daly rozdělit do tří oblastí. Tou první jsou otázky praktického fungování lékařské praxe – ekonomické a právní aspekty, vztahy s pojišťovnami atd. Druhou jsou odborné informace určené speciálně pro stomatology. A třetí skupinu tvoří informace pro praktiky i odborné lékaře – nabízíme doporučené léčebné a diagnostické postupy pro různé specializace.

Jakými způsoby tyto informace předáváte?

Nejčastěji tištěnou formou v podobě aktualizovaných příruček – zákazníkům pravidelně zasíláme nové listy, které si do šanonů doplní či jimi nahradí starší informace. K tištěné verzi ale poskytujeme také on-line servis – zákaznický portál a možnost kdykoliv se zdarma zeptat na nejasnosti přímo našich autorů. Kromě toho nabízíme i CD a on-line příručky či vzdělávací kurzy.

Zastavme se u vzdělávání. Pořádáte jednak klasické semináře, jednak on-line semináře a jednak on-line kurzy. V čem spočívá rozdíl mezi těmito produkty?

Klasický seminář si asi představí každý. On-line seminář probíhá tak, že se v předem daný den a hodinu přihlásíte přes internet do on-line místnosti, z reproduktoru na vás mluví lektor, promítá vám k tomu prezentaci a vy se můžete kdykoliv přihlásit o slovo nebo rovnou napsat dotaz či svůj názor do diskuze. Je to náročnější na pozornost, proto tato školení trvají maximálně dvě hodiny. Aby si to zákazníci lépe představili, vytvořili jsme pro ně ukázkovou místnost on-line seminářů. Poslední forma vzdělávání – on-line kurz – má nejvolnější průběh. Zákazníkovi postupně posíláme odkazy na jednotlivé lekce e-mailem a on si sám určí, kdy je bude studovat, navíc po skončení kurzu má ještě rok přístup do všech jeho lekcí.

Představte nám například váš on-line kurz Právní odpovědnost ve zdravotnictví.

Jedná se o velmi oblíbené téma, zákazníci se na ně často ptají. Jeho hlavním autorem je JUDr. Ondřej Dostál, jeden z největších odborníků na zdravotnické právo v ČR. V kurzu se zabýváme různými problémy, které mohou lékaři ve vztahu k právu řešit – ochranou osobních údajů, obranou v případě stížnosti či trestního oznámení, nebo třeba jednáním s pojišťovnami.

Jako nakladatelství samozřejmě přicházíte s odbornými příručkami. Pro koho jsou určeny vaše zdravotnické příručky a čím se zabývají?

V nabídce máme produkty pro všechny skupiny lékařů. Ti, co vedou vlastní praxi, u nás najdou ekonomické a právní rady. Pro stomatology máme příručku pracovních postupů s bohatou fotopřílohou. Od roku 2001 také vydáváme standardy léčebných postupů, již jsme jich publikovali přes 260. Nesmím zapomenout ani na vzory zdravotnické dokumentace v angličtině.

Jak vypadají on-line publikace pro odborníky ve zdravotnictví?

Kromě on-line seminářů a on-line kurzů jsou to právě zmíněné standardy, tzv. guidelines. Obsah je stejný jako u tištěné příručky, ale zákazník využívá fulltextové vyhledávání, proto se k informacím dostane rychleji a pohodlněji. Při každé aktualizaci on-line knihy navíc posíláme zákazníkům e-mail, ve kterém se dozvědí, co je v publikaci nového.

S jakými odborníky spolupracujete při přípravě vašich publikací a vzdělávacích akcí?

Máme stálý tým autorů i lektorů, k němu průběžně přibíráme další odborníky, podle toho, jakým tématem se právě zabýváme. Seznam našich autorů je tedy velmi dlouhý, bylo by mi líto jmenovat jen některé. Všech si moc vážím pro jejich odborné znalosti a v neposlední řadě také za to, že si i při své náročné profesi najdou čas na psaní.

Zaujaly nás také vaše e-mailové noviny. Kdo jsou vaši čtenáři a co si mohou přečíst?

Naše čtenářská obec je velmi rozmanitá – od lékařů a zdravotních sester přes zaměstnance pojišťoven až po pacienty – všechny samozřejmě spojuje zájem o zdravotnictví a související problematiku. V novinách pravidelně přinášíme aktuální zpravodajství, přehled vzdělávacích akcí pro lékaře i novinky z našeho nakladatelství. E-mailové noviny ale vydáváme i pro další obory, kterými se zabýváme, například pro právo a řízení, správu nemovitostí, BOZP nebo účetnictví.

Jak se mohou zájemci stát odběrateli těchto novin?

Stačí se zaregistrovat na stránce http://registrace.dashofer.cz/enoviny – tam si mohou zájemci vybrat z celé naší nabídky.

Jaké novinky pro oblast zdravotnictví chystáte na druhou polovinu letošního roku?

Chystáme hned několik seminářů s JUDr. Ondřejem Dostálem. Jejich tématem bude zdravotnická legislativa, problematika smluv pojišťoven se zdravotnickými zařízeními a práva pacientů, zdravotnických pracovníků a zaměstnanců zdravotních pojišťoven.

Doplňující otázky:

Oblíbený autor, kniha: Karel Čapek, Philip K. Dick
Oblíbená hudba (nebo skupina, zpěvák/zpěvačka): DJ Muttaggen, Moby, Tři sestry
Oblíbená činnost: čtení na pláži
Kam byste se chtěla podívat: do Japonska
Na co se těšíte: na léto
Čeho se bojíte: že bude pršet
Váš největší pracovní úspěch: spokojenost zákazníků
Vaše motto: Chovej se k druhým tak, jak chceš, aby se oni chovali k tobě.
Oblíbený nápoj: zázvorová limonáda
Oblíbená rozhlasová stanice: Český rozhlas 2
Oblíbený film: Souboj titánů
Oblíbené místo: Praha
Oblíbené periodikum: e-mailové noviny VD
Oblíbený server: www.kursy.cz