Vítejte v centru IT vzdělávání

Rozhovor s Jaroslavou Výbornou, manažerkou marketingu a vzdělávacích projektů společnosti S-COMP Centre CZ s.r.o.

Jaroslava Výborná vystudovala obchodní fakultu VŠE. 15 let se věnovala počátečnímu vzdělávání v oblasti ekonomických předmětů a počítačových aplikací ve výuce ekonomických předmětů. Dalšímu vzdělávání se věnuje druhý rok. Pracuje jako manažerka marketingu a vzdělávacích projektů v oblasti rozvoje lidských zdrojů ve společnosti S-COMP Centre CZ s.r.o.

„Ve svém profesním životě jsem skloubila zájem o ekonomii se zájmem o vzdělávání a mým krédem je myšlenka, že nejvyšší úrok přinášejí investice do vzdělání,“ říká Jaroslava Výborná. Ve volném čase hraje badminton, věnuje se cyklistice, miluje staré české filmy a rockovou hudbu.

Jaroslava Výborná

Vzdělávání v oboru IT se věnuje řada firem. V čem je ta vaše specifická?

Společnost S-COMP Centre CZ s.r.o. je ryze česká firma, která působí na trhu již od roku 1991. Jejím specifikem je orientace na produkty společnosti Microsoft, tým profesionálních trenérů a lektorů a obsáhlá nabídka všech dostupných kurzů jak pro koncové uživatele, tak pro IT profesionály.

Na jaké oblasti IT se soustředíte především?

V oblasti školení pro koncové uživatele se soustředíme na kancelářské aplikace, na kurzy pro grafiky a techniky, na kurzy pro programátory a vývojáře a v neposlední řadě na rekvalifikační kurzy a kurzy pro další vzdělávání pedagogických pracovníků. V oblasti školení pro IT profesionály se specializujeme na kurzy operačních systémů aktuálních verzí Windows a na vybrané produkty rodiny Windows Server System.

Kde všude mohou zájemci z řad veřejnosti navštěvovat vaše kurzy?

Náš tým vzdělávacích konzultantů a lektorů přivítá zájemce o kurzy v našich vzdělávacích centrech v Praze – Michli, v Plzni, v Liberci, v Kolíně a v Jihlavě.

Představte nám vaše učebny.

IT oddělení společnosti S-COMP Centre CZ s.r.o. má neustále plné ruce práce s přípravami učeben pro jednotlivá, často diametrálně odlišná školení, a to především pokud jde o náročnost instalací. Jako skvělé řešení se ukázalo využití virtualizace desktopů pomocí nasazení CitrixXenDesktopu. Stávající školicí PC zůstala v podstatě v nezměněné podobě, pouze byly doplněny o CitrixXenDesktop Agenty. Pak již stačilo vytvořit samostatné image pro jednotlivá školení, která obsahují jen ty aplikace, které jsou skutečně potřebné.

Použitím CitrixXenDesktopu je zajištěno optimální využití výkonu stávajících počítačů a splnění nároků všech jednotlivých kurzů. Toto řešení přináší výrazně vyšší efektivitu veškerého vybavení pro kurzy a prakticky eliminuje problémy se změnami konfigurace na jednotlivých studentských PC.

Realizujete také vzdělávací programy podporované z Evropských fondů. Jaké?

V závěru loňského roku a počátkem letošního jsme zahájili několik velkých projektů v Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji, v Praze a od dubna realizujeme další projekt v Libereckém kraji. Všechny projekty jsou zaměřeny na cílovou skupinu dlouhodobě nezaměstnaných. Tým S-COMP Centre CZ pořádá pro účastníky projektů bilanční diagnostiku, motivační kurzy, počítačové kurzy a kurzy účetnictví s využitím výpočetní techniky.

Které programy nabízíte formou e-learningu?

Naše společnost nabízí více než 1600 elektronických výukových kurzů veškerých aplikací Microsoft, a to prostřednictvím internetového vzdělávacího portálu S-COMP Vzdělávací centrum http://www.scomp.cz/E-learning-(1).aspx. Zároveň nabízíme tvorbu eLearningových kurzů na zakázku pro jednotlivé zákazníky podle jejich požadavků.

Je podle vás e-learning vhodnou metodou pro vzdělávání v oblasti IT?

Klasický asynchronní eLearning je jistě dobrou metodou rozšiřující metody výuky v oblasti IT. Často ale posluchačům chybí kontakt se „živým“ lektorem a okamžitá zpětná vazba. Tyto požadavky řešíme využitím synchronní elektronické výuky ve virtuálních učebnách. Tento způsob zajišťuje interaktivitu mezi lektorem a studentem, kteří jsou na různých místech. Virtuální učebna šetří čas i náklady a kvalita výuky při tom zůstává zachována.

Jakými způsoby zajišťujete kvalitu svých vzdělávacích programů?

Kvalita vzdělávacích programů je zajištěna průběžnou prací týmu společnosti S-COMP Centre CZ s.r.o. na certifikačních a autorizačních programech. Společnost patří mezi nevýznamnější partnery Microsoft se zlatou certifikací Microsoft Gold Certified Partner. Jsme držitelem autorizace Microsoft Gold Certified Partner for Learning Solutions, autorizace Microsoft Gold Certified Partner for Information Worker Solutions, Citrix Solution Advisor Gold, ORACLE Education Reseller, Quark Authorized Training Provider, Authorized Testing Center a řady dalších.

Kdo vyučuje ve vašich kurzech?

Podstatou úspěchu na poli školení je tým zkušených a profesionálních lektorů. Ti se každoročně účastní odborných seminářů a konferencí, kde si rozšiřují své znalosti. Každý lektor je držitelem příslušných certifikací. Tato skutečnost garantuje vysokou kvalitu školení, a to nejen z pohledu odborného, ale také pedagogického a andragogického. Naši lektoři na sobě zároveň průběžně pracují, jsou autory mnoha příruček a výukových publikací. V kurzech produktů společnosti Microsoft vyučují lektoři, kteří jsou držiteli titulu Microsoft Certified Specialist – Master Instructor.

Co chystáte do nejbližší budoucnosti?

V nejbližší době chystáme společný seminář se společností Microsoft na téma Windows7. Zároveň naši programátoři připravili na téma Přechod na Windows7 eLearningový kurz.

Naše kurzy jsou nyní v plném proudu, brzy spatří světlo světa nový katalog na II. pololetí tohoto roku a mi věříme, že opět zaujme naše studenty bohatou a komplexní nabídkou.