Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

CESTOVNÍ NÁHRADY

kurz

Základní info

V současné době narůstá potřeba cestovat v rámci pracovních povinností. S tím pak souvisí nutnost vyúčtovat cestovní náhrady ve výši stanovené zákoníkem práce. Problematika cestovních náhrad je široká a zaměstnavatel musí cestovní náhrady nejen správně vyčíslit, ale také posoudit z hlediska daní z příjmů a následně i zaúčtovat. 

Na kurzu se účastníci seznámí s problematikou cestovních náhrad – zejména s novinkami, zajímavostmi a oblastmi, kde jsou kontrolními orgány zjištěna pochybení. 

Náplň semináře bude obsahovat výklad problematiky související s cestovními náhradami a z velké části tvořit příklady, upozornění na nejčastější chyby zjišťované kontrolními orgány a také problémy z praxe (včetně souvisejících řešení). Mimo obvyklé případy bude výklad obsahovat popis výjimečných situací, které mohou vzniknout při onemocnění zaměstnance na pracovní cestě, při přerušení pracovní cesty, při používání elektromobilů a hybridních vozidel, při teambuildingu apod.

Posluchačům budou sděleny i novinky v oblasti cestovních náhrad, které přinesla novela zákoníku práce. Jedná se o upřesnění časových pásem v případě zajištění bezplatného stravování zaměstnance, ale hlavně o poskytování cestovních náhrad při vysílání pracovníků v rámci mezinárodního poskytování služeb z jiných členských států EU do ČR.  Tuzemské zaměstnavatele bude zajímat také poskytování cestovních náhrad v případě „zrcadlové situace“ – tedy případy, kdy tuzemský zaměstnavatel vyšle svého zaměstnance k poskytování služeb do jiného členského státu EU (např. k mateřské společnosti).

Zejména při vysílání zaměstnanců na dlouhodobé zahraniční pracovní cesty, kdy musí zaměstnavatelé řešit mimo poskytnutí cestovních náhrad také související daňové dopady. Např. jak ve vazbě na délku pracovní cesty a činnost zaměstnance určit stát, ve kterém je nutné odvést daň z příjmů ze závislé činnosti (v ČR nebo v zahraničí) nebo zda činnost zaměstnance v rámci pracovní cesty nezakládá zaměstnavateli v zahraničí vznik stálé provozovny apod.

Celá řada zaměstnavatelů v současné době zavádí práci zaměstnanců z jiného místa, než je pracoviště zaměstnavatele tzv. home office. Ve vazbě na tento režim výkonu práce, vzniká zaměstnanci nárok na celou řadu plnění - mimo jiné i na cestovní náhrady. Také tato problematika bude součástí výkladů a diskuze. 

Mnohé z poskytnutých informací budou podpořeny souvisejícími judikáty (soudních rozhodnutí) NSS nebo řešením konkrétního problému, které bylo publikováno v rámci Koordinačních výborů, kterých se účastní zástupci Komory daňových poradců, Komory auditorů, Svazů účetních a Generálního finančního ředitelství.

CESTOVNÍ NÁHRADY

Vybraný termín:

6.2.2023  Brno
09:00 – 13:30 hod.

Cena
2 300 Kč + 21% DPH

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.