Š Osobnostně sociální rozvoj předškolních pedagogů MŠ

kurz

Základní info

Vzdělávací program je zaměřen na prohloubení komunikačních a prezentačních dovedností. Je velmi důležité, aby byli učitelé vzorem v oblastech komunikace a umění prezentace. Profesionalizace v této oblasti zajišťuje maximální dopad na žáka, na kvalitu přenosu nabytých zkušeností a upevňuje pozitivní vztahy v rámci kolektivu. Program současně nabízí účastníkům nový pohled na kompetenci týmové spolupráce prostřednictvím metody „Učící se komunity“ (Learning Community).
Vzdělávací program je v první části zaměřený na metody a formy k posílení a rozvoji úspěšné komunikace. Jeho součástí je náhled na týmovou spolupráci v několika rovinách: cíle a potřeby školy jako celku, cíle a potřeby jednotlivých členů týmu, vzájemná komunikace, „slaďování“, plánování. Obsah této části programu je tedy zaměřen na praktické posílení komunikativních dovedností účastníků, resp. jak rozvinout dovednost efektivní komunikace v mnoha rovinách, tj. na význam a znalost komunikačních technik, poruchy komunikace a jejich možnosti nápravy. Dále nabízí možnost seznámit se např. s facilitačními technikami, s pravidly pro poskytování konstruktivní zpětné vazby, s principy respektující komunikace, s postupy při řízení diskuse apod.
Druhá část programu navazuje na předchozí a je určena k posílení komunikačních kompetencí ve smyslu rozvoje osobního projevu učitele a kvalitního předávání informací. Konkrétně se zaměřuje na prohloubení prezentačních dovedností, které umožňují odstranit např. komplexy a postoje bránící předškolnímu pedagogovi v rozvoji této kompetence a vlastního potenciálu.
Vzhledem k rozsahu probírané oblasti, resp. tématům, je na základě doporučení MŠMT vytvořena dostatečná časová dotace programu. Tzn., že pro dosažení požadované intenzity kurzu a prostoru pro časově náročnější varianty aktivit, je již v samotném průběhu programu účastníkům poskytnut patřičný prostor pro teoretickou a praktickou část (cvičení či nácvik některých technik), diskuzi a samozřejmě reflexi probraného i jednotlivých činností.
První den:
1. blok - Úvod, navození vzájemné důvěry, motivace, očekávání, vytvořit zájem o učení se. Filozofie komunikace, co znamená komunikovat. Cvičení: pojetí a koncepce procesu komunikace.
Seznámit se s obsahem a vytyčení vzdělávacích cílů v propojení s očekáváními účastníků. Vymezit pojmy týkající se oblasti komunikace a její definice. Poznat základní průběh komunikačního procesu a jeho prvky.
2. blok - Jak lze členit/ rozdělit komunikaci a co znamená efektivní komunikace? Naslouchání, jaké jsou nástrahy naslouchání, pravidla pro naslouchání. Cvičení : vytváření otevřeného komunikačního prostoru v sobě a v druhých, jaká jsou pravidla pro úspěšnou komunikaci.
3. blok
Jak komunikovat v emocích a o emocích. Důležitost a význam nonverbální komunikace, neverbální komunikace jako pomocník pro efektivní komunikaci v každodenní praxi, paralingvistika a práce s hlasem.
4. blok - Zpětná vazba, pravidla pro poskytování zpětné vazby, efektivní překonávání námitek – ověření podstaty, ztotožnění se, podání argumentů, ověření správného pochopení a argumentační techniky. Cvičení: nácvik poskytnutí zpětné vazby, jakou techniku zvolit pro nácvik efektivní zpětné vazby.
Závěr: Monitoring a zpětná vazba k semináři, přínosy a individuální plán rozvoje komunikačních dovedností, doporučení informačních zdrojů..
Druhý den:
5. blok - Úvod, vyjasnění si očekávání, vytvořit zájem o učení, typy prezentací a jejich pojetí, prezentační systémy. Cvičení: Jaké máme schopnosti vystupovat a prezentovat.
6. blok - Struktura prezentace a tvorba osnovy sdělení – informativní a argumentační struktura prezentace. Způsob, formy a postup tvorby prezentace. Verbální formy a postup tvorby prezentace. Prohloubit znalosti o formách a postupech tvorby prezentace. Začlenění a využití znalostí o složkách komunikace v prezentaci a při interakci s jednotlivci i skupinou.
7. blok - Prezentační dovednosti - pravidla prezentace, techniky jak připravit sebe i svou prezentaci se specifikou jednotlivých možných skupin i jednotlivců. Cvičení : ukázka a nácvik prezentace.
8. blok - Diskuse k probíranému, monitoring a evaluace, doporučená literatura, závěr

Š Osobnostně sociální rozvoj předškolních pedagogů MŠ

Vybraný termín:

 Plzeňský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena
2 500 Kč + 0% DPH

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.