Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Ucelený základ facilitace - 3 dny, AKREDITOVANÝ

Kurzem Vás provede Ing. Radek Drnovský

Jsem kouč, facilitátor a lektor. Od roku 1996 pomáhám lidem a organizacím k jejich dlouhodobému rozvoji. Cenné zkušenosti jsem získal při…

Základní info

Chcete umět vést skupinové diskuse tak, aby byly efektivní, držely se tématu a směřovaly k užitečným výstupům? Absolvujte třídenní kurz Ucelený základ facilitace, staňte se facilitátorem a zefektivněte jednání sobě i ostatním.

Akreditace MPSV a MŠMT 

Kurz je akreditovaný Ministerstvem práce a sociálních věcí pod číslem akreditace A2019/1306-VP.
Kurz je akreditovaný Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy pod číslem akreditace MSMT- 21523/2020-7-478.

Co je facilitace?

Facilitace je umění přípravy a vedení průběhu schůzek, jednání a diskusí. Je to přístup, který setkání urychlí, směřuje efektivně k cíli a užitečným výstupům. Facilitaci lze použít pro malé schůzky, velké porady i setkání se stovkami účastníků.

Hlavní roli hraje facilitátor, který umí před setkáním navrhnout a připravit jeho program a průběh. Samotným setkáním pak účastníky aktivně provádí. K úspěšnému použití nástrojů facilitace nemusíte být v roli formálního vedoucího. Při znalosti principů facilitace můžete podpořit efektivní průběh jednání i z role účastníka.

Facilitace obsahuje velké množství technik, které pomáhají rozproudit diskusi, nebo ji naopak zklidnit. Pomůže vám vracet diskusi k tématu, zapojit účastníky, řešit konflikty, použít vhodný záznam a vytvořit motivující prostředí.

Projděte praktickým třídenním tréninkem

Ucelený základ facilitace je velmi prakticky zaměřený třídenní trénink, který vás provede facilitací od A do Z. Budete prakticky cvičit všechny důležité techniky. Posílíte svoji jistotu a zkušenost při vedení jednání. Získáte velmi cennou objektivní zpětnou vazbu. Přihlaste se a získejte kvalitní základ pro vaši facilitační praxi.

Co vám kurz přinese užitečného

  • vytvořit dobrý "design" facilitovaného setkání a připravit se na něj
  • aktivizovat a motivovat účastníky
  • pracovat se skupinou, která se skládá z různorodých osobností
  • předcházet vzniku konfliktu a akutní konflikty konstruktivně řešit
  • držet skupinu u plánovaného tématu a efektivně využít čas schůzky
  • využívat zápis a vizualizaci pro udržení pozornosti

 

Komu je kurz určený

Ucelený základ facilitace je pro všechny, kdo vedou nebo se účastní nejrůznějších setkání, a kterým záleží na kvalitě komunikace. Mohou to být manažeři z firemního prostředí, členové projektových týmů, lektoři nebo vedoucí pracovníci ve veřejné správě nebo jiných oblastech. Kurz je určený těm, kteří chtějí svoje dosavadní zkušenosti zasadit do přehledného rámce. Ocení jej i ti, kteří s facilitací teprve začínají.

Co se na kurzu naučíte

 

  • jak facilitace funguje a kdy ji můžete využít ve své praxi
  • na co nezapomenout při přípravě setkání
  • aktivizovat a motivovat účastníky
  • provázet skupinu jednotlivými fázemi facilitace
  • držet účastníky u tématu a efektivně využít čas schůzky
  • konkrétní techniky pro sběr informací, analýzu a rozhodování
  • pracovat se skupinou různorodých osobností
  • předcházet vzniku konfliktů
  • s jistotou reagovat na náročné situace
  • kreativně pracovat se zápisem a vizualizací

 

Obsah kurzu

Kurz se skládá ze tří celodenních modulů s týdenním rozestupem.

1. den – začínáme s facilitací

Během úvodního dne zjistíte, co se skrývá pod pojem facilitace, a jak ji můžete využít ve své praxi. Zaměříme se na to, co všecho zahrnuje role neutrálního facilitátora a jak naložit se situací, kdy jste současně kolega, nadřízený nebo expert. Vyzkoušíte si, jak efektivně sbírat informace a předcházet nedorozumění.

2. den – vedeme proces facilitace

Seznámíte se s jednotlivými fázemi facilitace a jejich principy. V modelových situacích budeme trénovat provázení celým procesem a speciálně se zaměříme na to, co říct v úvodu. Budeme se věnovat práci s časem – jak jej rozvrhnout a jak vše opravdu stihnout. Zažijete tři inspirativní způsoby, jak skupinu provést rozhodovacím procesem.

3. den – pracujeme se skupinou

V závěrečném dni se budeme věnovat práci se skupinou. Zaměříme se na vytvoření bezpečného prostředí. Dozvíte se, jak účastníky aktivizovat a udržet jejich pozornost po celou dobu setkání. Rozebereme, co dělat při náročných situacích, se kterými se můžete v praxi setkat. Konkrétně si vyzkoušíte, jak elegantně přerušit někoho, kdo mluví dlouze, nesrozumitelně nebo odbíhá od tématu.

Forma a průběh kurzu

Kurz je praktický a interaktivní. Účastníci jsou po celou dobu zapojeni do mnoha společných i individuálních cvičení, diskusí a reflexí. Klíčové nástroje trénujeme v modelových situacích. Součástí kurzu jsou také lektorské ukázky, díky kterým účastníci v autentické podobě zažijí, jakým způsobem facilitujeme my sami.

Čas mezi jednotlivými dny kurzu využíváme pro propojení nových poznatků s praxí a zpracování jednoduchých úkolů. Omezený počet účastníků kurzu nám umožňuje zachovat individuální přístup.

Komplexní výcvik facilitace

Zajímá vás náročnější trénink? Přemýšlíte o možnosti stát se profesionálním facilitátorem? Podívejte se na náš Komplexní výcvik facilitace v rozsahu 6 měsíců a 100 hodin.

Registrací na kurz přihlášený souhlasí se Zásadami ochrany osobních údajů a s Obchodními podmínkami Edutica s.r.o.

Ucelený základ facilitace - 3 dny, AKREDITOVANÝ

akreditace MŠMT (další vzdělávaní pedagogických pracovníků), akreditace MPSV
Vybraný termín:

22.3.2022  Brno - jih Upřesnující informace k termínu
09:00 – 17:00 hod.

Cena
11 900 Kč + 21% DPH

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je čtyři a tři ? Součet zapište číslicemi.