Procesní řízení – štíhlá výroba

Kurz na míru

Základní info

Špičkový kurz pro výrobní ředitele, vedoucí výroby a provozu, specialisty na procesy podle Toyota systém.

Popis kurzu

Pro firmu 21. století je kvůli nákladům nezbytné řízení procesů. Procesní organizaci lze zavádět různými způsoby a postupy, ale ne všechny vedou k dosažení cíle. Jedním z postupů, který tento cíl splní je simulace modelování a optimalizace podnikových procesů pomocí komplexního procesního modelu. Kurz Vás seznámí s praktickou tvorbou procesní organizace, s procesem nastartování pozitivního rozvoje, ukáže možnosti, metody a trendy vývoje procesní organizace. Seznámí Vás se zkušenostmi z praxe procesních organizací, stanovením reálných cílů, odpoví na otázky, jak je možné čelit různým druhům ohrožení z trhu.

Přínosy pro kurzisty

Absolvent kurzu se bude dobře orientovat v hlavních aspektech tvorby a realizace procesní struktury. Bude schopen zvolit a prakticky použít nástroje k vytvoření efektivní struktury organizace, aktiv a lidských zdrojů. Seznámí se s poznatky firem, u nichž již byla procesní organizace zavedena, se signály ohrožení podniku a s postupy při překonávání krizí, dozví se jak začít, jak definovat cíle změn, na čem závisí úspěch a jak ho měřit.

Obsah

1) Procesní organizace - základní pojmy a termíny 
Co je to proces, velikost procesu, architektura procesu, hranice procesu, měřitelnost procesu, strategické řízení, strategické analýzy, tvorba strategie, procesní struktura kontra útvarová organizace, krizové řízení, identifikace krize. Klasifikace jednotlivých procesů a vazby mezi procesy, identifikace a klasifikace procesů, stanovení vazeb mezi procesy, vymezení interface jednotlivých procesů, definice řízení a odpovědností. Způsoby a metodika tvorby procesní organizace, tvorby procesní organizace na základě modelování a optimalizace podnikových procesů (MOPP), základy modelování procesní organizace, způsob tvorby komplexního procesního modelu firmy, měření výkonnosti podnikových procesů.

2) Existující firemní strategie, cíle a procesní řízení 
Přezkoumání stávající strategie, stanovení závěrů a definic - procesní organizace, nastavení hlavních parametrů procesní organizace. Optimalizace organizační struktury, firemní aktivity a lidské zdroje, definice slabých míst procesů a "úzkých hrdel", identifikace útvarové organizace firmy podporující procesní organizaci, stanovení variant procesů a procesní organizace, váhový výběr optimální varianty s ohledem na přijatou strategii.

3) Návrh (design) procesů 
Stanovování přesné struktury obsahu procesu, určení kontrolních rozhraní a vlastního obsah s využitím P-D-C-A principu, vč. odpovědností a měřitelných znaků.

4) Optimalizace struktury procesů 
Vyhledávání optimálních postupů a struktury navržených procesů s využitím analytických technik a se zabudováním předpokládaných cílových stavů, nastavených vedením organizace.

5) Optimalizace hodnotového toku v procesu výroby 
Snímkování a trvalé mapování dílčích operací a pracovních úseků pro přesné nastavování norem práce a nezbytných zdrojů; stálé mapování všech existujících ztrát v podniku a navrhování forem a metod pro jejich minimalizaci nebo substituci.

6) Vývojové diagramy (Flow chart) operací a činností v procesech 
Znalost postupových kroků pro jednotlivé sortimenty výroby napomáhá pro identifikaci míst ke zlepšování efektivity, zpřesňuje popisy činností a balíků činností, které přidávají hodnotu.

7) Zavádění 5S v procesu výroby 
Japonská metoda prosazující se v řadě evropských podniků, která slouží k upevňování odpovědnosti zaměstnanců v procesu výroby za výsledek práce, vytváří nový vztah k vykonávanému a posiluje disciplínu a pořádek.

8) Odpovědnosti manažerů v řízení procesů Nastavení správných manažerských postupů a technik pro upevňování odpovědného přístupu a pro pozitivní postoje lidí, přináší efekt v rychlejší a méně problémové zvládání jak operativy tak hlavně změn. Leadership v procesním řízení.

9) Zlepšování a inovace v procesech – KAIZEN, POKA-YOKE, JIDOKA Zlepšování a trvalé změny, vedoucí k eliminaci možných chyb, vad a neshod, ve prospěch plynulosti výroby a dalších činností jsou mottem tohoto tréninku.

10) Řízení malých týmů a kolektivů v prostředí procesů Specifika týmové práce, analýza životnosti týmů a odhalování příčin formalismu a postupného ztrácení zájmu pro dosahování výsledků; příprava na plochou strukturu.

11) Interní logistika a plynulost výroby a výrobního toku Optimalizace toku materiálu a dávek, principy a podstata tahových a tlakových systémů, plánování plynulosti, minimalizace ztrát transportem a skladováním. Příprava firmy na JiT. Zvládnou postupy a principy plánování a řízení interní logistiky

12) FMEA procesů a činností Jak pracovat s analýzou možných vad a jejich příčin v praxi, jak sestavit jednoduché a přehledné výkazy a hlavně jak pracovat se zjištěními. Tato metoda slouží k předcházení možných neshod a pro prevenci ztrát v procesu přípravy, výroby a logistiky.

13) Sběr, analýza dat a rozhodování Výuka základních statistických operací, vhodných pro výrobu, od histogramů po SPC procesů. Jak sbírat data, jak je číst a hodnotit.

14) Řízení konfliktů v týmech a v kolektivech Práce manažera přináší řadu denních a občasných konfliktů v kolektivu i týmu, které mohou zpomalit nebo ochromit proces nastartovaných změn a zlepšení. Umět v klidu zvládat tyto problémy tak, aby se věnovala pozornost lidem a zároveň zůstal tah na výsledek a výkony.

15) Motivace malých týmů ve vazbě na výsledky Co lidi motivuje a co nikoliv, jaké jsou mýty a předsudky o správném stylu řízení a co na lidi skutečně v praxi působí. Na příkladech vedený intenzivní trénink, jak nadchnout kolegy, podřízené i nadřízené.

16) Techniky manažerské práce (Ishikawa, 80:20, Pareto, Occama, brainstorming, delegování, Johari) Představení nejčastěji v praxi užívaných manažerských technik, jejich výklad, procvičení na příkladech. Zařazeny budou techniky pro plánování, rozhodování, organizaci a hodnocení. Zvláštní pozornost bude věnována technikám hodnocení v nejistotách

Použité metody:

  • Výklad
  • Diskuse
  • Interaktivní činnosti – měření, focení, filmován, výpočty a animace procesů
  • Zážitková pedagogika – manažerské hry na vštípení procesního řízení.

 

Lektoři:

  • Ing. Vladimír Volko
  • Ing. Alan Vápeníček, CSc.
  • Ing. Milan Jelínek
  • Ing. Aleš Černík
  • Ing. Jan Kusněř

 

Délka trvání:

  • 6 výukových dnů

Procesní řízení – štíhlá výroba

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.