Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

Správní řád v sociálně-právní ochraně dětí - vybraná problematika z praxe

seminář

Základní info

Seminář je zaměřen na vybranou problematiku správního řádu v sociálně-právní ochraně dětí. Zaměstnanci orgánů OSPOD jako správních orgánů se seznámí se zásadami správního řízení, bude vysvětlen vztah právní úpravy v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí a ve správním řádu, pravomoc a příslušnost správních orgánů, možnost dožádání, vedení řízení, spis a protokol, kdo jsou účastníci řízení a jaká práva a povinnosti mají účastníci řízení a další subjekty správního řízení. Program se věnuje také správnímu řízení o výchovných opatřeních a možnosti uložení pořádkové pokuty podle zákona o SPOD. Rámcově se program zabývá také přezkumným řízením. Celá problematika bude reflektována na příkladech z praxe.

Absolvent kurzu si prohloubí základní zásady správního řízení a vztah právní úpravy v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí. Orientuje se v subjektech správního řízení, ve výchovných opatřeních a možnostech uložení pořádkové pokuty podle zákona o SPOD. Pomocí aplikace právního předpisu na konkrétní případy si účastníci obohatí svoje znalosti v dané problematice. K tomu napomáhá také řešení případových studií.

Program semináře:

  • Základní zásady správního řízení a jeho subjekty
    • Správní řízení - základní zásady správního řízení a vztah právní úpravy v zákoně o sociálně-právní ochraně dětí a ve správním řádu
    • Subjekty správního řízení - správní orgány (jejich pravomoc a příslušnost, dožádání, vedení řízení, spis, protokol), účastníci správního řízení a další subjekty
  • Správní řízení o výchovných opatřeních a možnosti uložení pořádkové pokuty podle zákona o SPOD
    • Zahájení řízení, zásada dispoziční a oficiality, příprava projednávané věci, postavení dítěte v projednávané věci, rozhodnutí správního orgánu a jeho náležitosti, základní požadavky na formulaci výroku rozhodnutí, obsah části čtvrté správního řádu - vyjádření, osvědčení a sdělení.
  • Přezkumné řízení
    • Právní moc a vykonatelnost rozhodnutí, řádné a mimořádné opravné prostředky, stížnosti, přezkum ve správním soudnictví podle zákona č. 150/2002 Sb., soudního řádu.
  • Praktická část semináře
    • Případové studie a kazuistiky o rozhodování orgánů sociálně-právní ochrany dětí ve správním řízení.

Správní řád v sociálně-právní ochraně dětí - vybraná problematika z praxe

akreditace MPSV
Vybraný termín:

2.11.2021  Praha
09:00 – 14:00 hod.

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.