Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

Ztráty a nálezy

kurz

Základní info

S účinností nového občanského zákoníku došlo k zásadní změně v agendě ztrát a nálezů. Jde o agendu, kterou je povinna vykonávat každá obec. Nová právní úprava přináší zcela jiný pohled na výkon agendy ztrát a nálezů – jiné lhůty, jiné povinnosti, daleko podrobnější úprava než tomu bylo dříve!
Seminář je přednostně určen pro zaměstnance obcí a obecní strážníky. Pozor - i strážník obecní policie při převzetí věci vykonává agendu ztrát a nálezů.
Absolvent semináře bude seznámen s právními normami a praktickými postupy na jejichž základě bude schopen kvalifikovaně vykonávat agendu ztrát a nálezů podle nového občanského zákoníku.
Seminář je nejprve věnován seznámení posluchačů s přehledem právní úpravy ztrát a nálezů. Seznámení s teoretickou a praktickou aplikací příslušné obecné a související právní úpravy s důrazem na ustanovení § 1045 - § 1065 nového občanského zákoníku. Výklad je věnován nejprve problematice věcí a zvířat, která nejsou agendou ztrát a nálezů – buďte připraveni a nepřebírejte věci a zvířata, která nepatří do agendy. Následuje seznámení s právní úpravou věcí a zvířat v rámci agendy ztrát a nálezů.
Další část se věnuje odpovědnosti obce za uschování nalezené věci, kde posluchači získají znalosti o podmínkách náhrady škody a souvisejících právních vztahů.
V dalším uceleném výkladovém bloku se seminář věnuje problematice hrazení nákladů obce za uschování nalezené věci a postupu při jejich uplatňování vůči osobám, které věc ztratili.
Poslední dva tematické bloky se zaměřují na praktický postup obce při převzetí a vydání nalezené věci a na princip evidence ztrát a nálezů.
Cílem je poskytnout zkušenosti s možnými praktickými otázkami při evidování a vydávání věcí v mezích dané problematiky.
Součástí výkladu je také problematika práv nálezce.
V závěru semináře bude věnován čas diskusi účastníků semináře na jejich otázky. Seminář poskytuje komplexní přehled základních problémů, které se mohou v praxi vyskytnout a posluchač bude moci konfrontovat své praktické poznatky s teorií a praxí.

Ztráty a nálezy

Vybraný termín:

10.12.2021  Jihomoravský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.