Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální. Podobné kurzy naleznete zde.

Změny v personální a mzdové problematice od roku 2022

Kurzem Vás provede Mgr. Vladimír Černý

Lektor a poradce v oblasti pracovněprávních vztahů Absolvent Právnické fakulty, specialista na pracovní právo s bohatými zkušenostmi a velký…

Základní info

Cíle kurzu

Na semináři získáte informace o legislativních změnách v oblasti personální a mzdové problematiky a to především o změnách v zákoníku práce pro rok 2022, a dalších důležitých novinkách nezbytných pro práci personalistů a mzdových účetních.

Určeno pro

Pro mzdové účetní, personalisty a ostatní zaměstnance, kteří chtějí mít o mzdové a personální problematice aktuální informace.

Obsah kurzu

Změny v Zákoníku práce 2022

Výpočet výše minimální nebo zaručené mzdy a dopady těchto změn do dalších právních předpisů. Postupy zaměstnavatelů při poskytování mzdy na úrovni zaručené mzdy. Předsmluvní povinnosti, uzavírání pracovněprávních vztahů. Další důležité informace ke změnám v oblasti Zákoníku práce podle aktuálního vývoje legislativy.


Změny v zákoně o zaměstnanosti

Úřad práce a zaměstnavatel. Přivýdělek uchazeče o zaměstnání. Povinný podíl zaměstnávání osob zdravotně znevýhodněných a invalidů – účinnost od roku 2022. Povinnosti uživatelů při výkonu práce agenturního zaměstnance. Povinná evidence při zaměstnávání občanů EU a cizinců. Program Kurzarbeit – poznatky v praxi při jeho případném uplatňování.


Osoby samostatně výdělečně činných od roku 2022

Nové částky záloh na důchodové pojištění ve vazbě na stanovení průměrné mzdy v národním hospodářství od roku 2022 – hlavní a vedlejší činnost. Dobrovolná platba na nemocenské pojištění OSVČ.

Osoba samostatně výdělečně činná a platby záloh na zdravotní pojištění – specifika při ročních vyúčtování záloh za rok 2021 – COVID 19 a případné úpravy s ohledem na vývoj pandemie.

Paušální daň OSVČ (měsíční platba – rozložení této daně na částku sociálního zabezpečení, zdravotního pojištění a daně). Výše od roku 2022.


Náhrada mzdy při dočasné pracovní neschopnosti za dobu prvních 14 dnů pracovní neschopnosti.

Nové redukční hranice pro výpočet náhrady. Zvláštní harmonogramy pracovní doby a poskytování náhrady. Nemoc u zaměstnanců činných na základě dohod mimo pracovní poměr a poskytování náhrady za prvních 14 dnů dočasné PN – určení fiktivního počtu hodin.


Dodržování režimu dočasně práce neschopného zaměstnance a případné kontroly ze strany zaměstnavatelů, ale i Správ sociálního zabezpečení. Ukázky výpočtu náhrad mzdy, při dočasné pracovní neschopnosti.


Novinky v zákoně o nemocenském pojištění od roku 2022

Nové redukční hranice pro zjištění denního redukčního vyměřovacího základu pro výpočet dávek nemocenského pojištění. Rozhodná výše příjmu pro posouzení vzniku účasti na nemocenském pojištění u zaměstnanců malého rozsahu.


Další změny v oblasti zákona o nemocenském pojištění – ošetřovné (zrušení podmínky společné domácnosti), otcovská poporodní péče a její prodloužení, dlouhodobá péče a změna podmínek nároku na tuto dávku.

Jednotlivé druhy dávek nemocenského pojištění.


Pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění v roce 2022


Sociální zabezpečení:

Nové částky pojistného u zahraničního zaměstnance a osob dobrovolně účastných důchodového pojištění. Sazby pojistného.

Sankce na pojistném – pokuty, penále a jeho výše, promíjení penále, pravděpodobná výše pojistného.


Zdravotní pojištění:

Osoby bez zdanitelných příjmů a nové částky odvodu pojistného. Princip výpočtu z minimálního vyměřovacího základu. Dopočet do MVZ – parametrické změny.

Osoby, za které platí pojistné stát a nové částky pojistného pro rok 2022.

Placení pojistného u zvláštních skupin pojištěnců – dohody o pracovní činnosti, dohody o provedení práce, pracovní poměr a malý rozsah, statutár, člen družstva, členové volebních komisí a přísedících a svědků u soudu.

Výkon práce ve státech EU a placení zdravotního pojištění.

Tiskopisy a dokladovost o platbách pojistného ve státech EU po skončení výkonu práce ve státě EU.


Srážky ze mzdy, platu nebo odměny od roku 2022

Nový výpočet srážek – nezabavitelné částky, výpočtová základna pro určení jednotlivých třetin.

Povinnosti plátce příjmu povinného vůči jednotlivým orgánům – soudy, správní orgány a exekutoři. Příjmy, ze kterých se musí srážky provádět. Co poskytovat exekutorovi za informace v rámci součinnosti – důležité informace, vyjádření ministerstva spravedlnosti. Pořadí prováděných srážek. Insolvence.

Chráněný účet a jeho účel.

Náhradní výživné a jeho význam. Povinnosti plátce příjmu povinného v rámci náhradního výživného. Vyživované osoby ve smyslu Občanského zákoníku a jejich dokladovost ve vazbě na další nezabavitelnou částku na tyto vyživované osoby.

Příklady nových výpočtů srážek od roku 2022. Změny v Občanském soudním řádu.


Daň z příjmu – závislá činnost a rok 2022

Závislá činnost § 6 ZDP. Daň zálohová a daň zvláštní sazbou daně – srážková. Výpočet základu daně u zaměstnance – občana EU s tiskopisem A1 – praktické zkušenosti a poznatky. Slevy a daňová zvýhodnění od roku 2022 nové částky na druhé, třetí a další dítě – zpětně v rámci ročního zúčtování daně od roku 2021.

Zrušení limitu měsíčního daňového bonusu od roku 2022. Kdo může podepsat Prohlášení poplatníka – tiskopis.


Náhrady cestovních výdajů – nové výše stravného tuzemského, zahraničního. Průměrné ceny pohonných hmot.


Řešení případných mimořádných opatření vlády v souvislosti s COVID-19 – dle pandemického vývoje.


Odpovědi na dotazy.

Poznámka

Používáme aplikaci ZOOM, není třeba její instalace.
Přístup do on-line učebny zasíláme spolu s prezentací v případě potvrzené úhrady den před konáním on-line výuky, a to zpravidla mezi 12:30 až 15:30.
Připojit se můžete z počítače i mobilu.
V průběhu můžete získat odpovědi na vaše dotazy.

Do 3 dnů po skončení on-line výuky obdržíte e-mailem odkaz se záznamem s platností na 7 kalendářních dnů.

Po celou dobu konání lze využít naši technickou podporu (tel. 777 741 787), se vším vám pomůžeme.

Pořízení zvukového či obrazového záznamu on-line vysílání není povoleno.

On-line vysílání je realizováno společností 1. VOX a.s.

Změny v personální a mzdové problematice od roku 2022

Vybraný termín:

29.10.2021  ONLINE Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontaktovat dodavatele


Kontrola proti spamu. Kolik je sedm a čtyři ? Součet zapište číslicemi.