Nabídka tohoto termínu kurzu již není aktuální.

VYBRANÉ PROBLÉMY ZÁKONÍKU PRÁCE aneb praktické právní minimum pro personalisty (včetně krátkého seznámení s velkou novelou zákoníku práce)

kurz

Základní info

Kurz je zaměřen na základní seznámení s vybranými pracovněprávními problémy. Jeho cílem je poskytnout posluchačům přehled v problematice nejen z pohledu teorie, ale rovněž tak z pohledu praxe. Primárně je kurz zaměřen na posluchače z řad personalistů ze mzdové sféry, velmi vhodný je i pro začínající personalisty.
?
I. blok
Základní právní předpisy.
Úvodní a všeobecná ustanovení zákoníku práce.
Osobní údaje v pracovněprávních vztazích včetně základního seznámení s GDPR (práce s osobními údaji; jaké údaje zaměstnavatelé smějí/nesmějí požadovat; časté problémy v praxi), osobní spis zaměstnance.
II. blok
Přehled změn, které přinese připravovaná novela zákoníku práce.
Pracovněprávní vztahy. Základní vymezení. Základní informace týkající se dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti.
Pracovní poměr. Postup před vznikem pracovního poměru.
Pracovní smlouva a informování o obsahu pracovního poměru. Podstatné a možné náležitosti pracovní smlouvy.
Druh práce a pracovní náplň. Co lze doporučit učinit součástí pracovní smlouvy a co nikoliv.
Vybraná témata spojená s pracovní smlouvou: nejčastější problémy/chyby při uzavírání pracovní smlouvy, forma pracovní smlouvy, doba určitá/doba neurčitá (včetně pracovních poměrů zaměstnanců „záskoků“), zkušební doba – jak správně sjednat a časté problémy v praxi, odměňování zaměstnance (minimální, zaručená mzda, rozdíl mezi mzdou a platem, výplata mzdy, sjednání/stanovení mzdy), konkurenční doložka, apod.
Dovolená. Druhy dovolené, jak čerpat, základní chyby v praxi. Lze dovolenou převádět?
III. blok
Zánik pracovního poměru (dohoda, výpověď a výpovědní důvody uvedené v ust. § 52 zákoníku práce, okamžité zrušení pracovního poměru, zrušení pracovního poměru ve zkušební době, uplynutí doby) a základní problémy vznikající v praxi. Formulace „důtek“. Jak postupovat, když zaměstnanec odmítne převzít výpověď/okamžité zrušení pracovního poměru.
Pracovní posudek. Potvrzení o zaměstnání.

 


V rámci semináře budou posluchači rovněž seznámeni se změnami, které přinese velká novela zákoníku práce. Stěžejní pasáže budou rovněž plynule zařazeny do výkladu lektorky se zdůrazněním, že půjde o novelizaci.

 


Lektorka doplňuje výklad o své zkušenosti z praxe, o příklady a tipy pro praxi. Snaží se o to, aby si posluchači z kurzu „odnesli co nejvíce“, nepoužívá prezentace, každý účastník obdrží lektorkou vytvořený písemný materiál; příklady včetně případných odkazů na zajímavá soudní rozhodnutí lektorka uvádí ad hoc na každém semináři.
Poznámka:
Rozdělení výkladu do bloků je orientační a závisí na dotazech/diskuzi v průběhu semináře.
Aktuality (včetně souvisejících legislativních změn) k datu konání semináře.

VYBRANÉ PROBLÉMY ZÁKONÍKU PRÁCE aneb praktické právní minimum pro personalisty (včetně krátkého seznámení s velkou novelou zákoníku práce)

Vybraný termín:

18.5.2021  Jihomoravský kraj Upřesnující informace k termínu

Cena

Kontakt na dodavatele získáte po registraci

Tento kurz je pořádán dodavatelem, který nevyužívá placenou prezentaci na portálu EduCity.

Kontaktní údaje na dodavatele získáte po registraci.

Nebo použijte poptávkový formulář.